Apportering - Knallbra forelesning av Cecilie Køste (CanisCity 19-05-12)

Lørdag 19. mai 2012 var det åpning av CanisCity Hundeskole & Butikk i Trondheim, og jeg fikk heldigvis anledning til å stikke innom.

På åpningsdagen var det mulighet til å delta på tre ulike forelesninger, det var gode tilbud, masse varer i butikken og sjokoladekake...

Jeg storkosa meg, og fikk med meg to gratis bøker etter vel utført shopping. Veldig kjekt, for det var to bøker jeg har ønsket meg. Og, Kaizer bare elsker sin nye ball; Blå pipeball er spennende, og han har ikke noe særlig lyst til å gi den fra seg ;-) 

Spesielt er jeg glad for at jeg fikk med meg forelesningen om innlæring av apportering. Cecilie Køste er en fantastisk god foredragsholder og lærer. Underveis i forelesningen var det demo med video og hund.

Ting til apportering - Noe av det jeg shoppa + klikkeren jeg fikk. 

Kaizer og jeg har prøvd tre av de seks tipsene vi fikk for innlæring av apportering, og på to korte økter er vi kommet så langt av han holder munnen over apporten. Kult :) 

Først i foredraget listet Cecilie opp 5 innlæringstrinn (mål). Trinn 1 er å lære og holde fast apporten. Videre er målene innkomst fra kort avstand, innkomst fra lang avstand, hele øvelsen og til slutt setter vi på kommando. 

Deretter fikk vi 6 tips (alternativ) for å starte innlæringen, trinn 1: 
  1. Gradvis tilnærming (Snuse på apporten, lepper på apporten, åpne munnen over, tennene på, holde fast mens vi drar, holde fast i 0,5 sekunder osv.) 
  2. Gi hunden apporten mens vi er i bevegelse. Viktig å starte med høyt tempo. 
  3. La hunden plukke opp apporten fra bakken, i steden for å ta den fra hånden. 
  4. Bygg opp litt interesse for apporten. Viktig at belønningen er bedre enn apportbukken, og det er også viktig å raskt gå over til annen shaping. Ulempen med denne metoden er at det er større sjanse for å få tygging, så dette er ikke en metode for Kaizer ;-)
  5. Omvendtlokking; Frist hunden med en godbit i den ene hånden, og ha apportbukken i den andre. Hunden må videre velge apporten, for å få klikk og belønning, Fordelen med denne metoden er at hunden lærer å holde fast apporten selv om godbiten er synlig. Metoden forebygger også problemer med tygging når hunden tror at godbiten kommer. 
  6. Retrieverapportering - Utnytte retrieverens trang til å holde noe i munnen når den blir klødd på baken. Dette ble demonstrert på en god og artig måte av Cecilie og hennes hund, og jeg skulle gjerne hatt med et bilde av det her. 
Det anbefales å kombinere flere av alternativene. Når man sliter i en situasjon bør man bytte alternativ før man kjører seg helt fast. Jeg og Kaizer vekslet mellom alternativ 1, 3 og 5 med stor suksess på våre to første økter. Gleder meg til videre trening på dette :-) 

Til slutt fikk vi enda flere tips, som alltid er gode å ha i samarbeid med hunden: 
  • Bedre belønning = raskere framgang
  • Vær RÅ med timingen
  • Tren flere korte økter, framfor få og lange økter. 
  • Start trening inne, eller på et sted uten forstyrrelser. 
  • Tren med flere gjenstander, og etterhvert i nye situasjoner. 

Gratis forelesning om innlæring av apportering. Foto av CanisCity. 


Tusen takk til CanisCity for en fantastisk bra forelesning, og for at dere har fått i gang dette unike tilbudet med en fremragende hundeskole og butikk i Trondheim. 


Vakre og flinke Kaizer på kurs i Kristiansund i går, 21.05.12.


Kommentarer

Populære innlegg